הנחיית קבוצות

העולם שלנו מאתגר ומורכב, רבים מאתנו מוצאים את עצמו שקועים בתוך השגרה הטובענית שלנו בעולם האקדמיה והעבודה, ומאבדים את היכולת לחזור חזרה אל הדרך אליו רצינו להגיע מלכתחילה. חלקנו ממשיכים בדרך זו וחלק אחר יעדיף לחפש אופציות אחרות. יש כאלו המעדיפים להיעזר בקואוצ'ר אישי המעניק כלים להעצמה אישית, ישנם הלוקחים חלק בסדנאות העצמה ויש כאלו הבוחרים לקחת חלק בהנחיית קבוצות.

מה היא הנחיית קבוצות ?

הנחיית קבוצות היא קבוצת ייעוץ המורכבת בדרך כלל משישה עד שמונה סטודנטים, אנשי מקצוע או אנשים בעלי מכנה משותף כלשהו, הנפגשים פנים אל פנים עם מטפל קבוצתי מוסמך ומדברים על מה שמעסיק אותם, על הבעיות, על השאיפות והאתגרים בחייהם. היתרון שבטיפול קבוצתי שכזה הוא שקיים קשב בין חברי הקבוצה, נוצר אינטראקציה ביניהם ולנסות דרכים חדשות לתקשר עם אחרים ולהיות יעילים יותר במהלך השגרה שלהם.

דוגמאות נפוצות למסגרות כאלו הן מפגשי מידע בקריירה, סדנאות להכשרת עובדים, תכניות העשרה לקבוצות שונות וקבוצות תמיכה כמו אלכוהוליסטים אנונימיים. בחלק מן המקרים תוכן המפגשים הוא סודי לחלוטין ועל חברי הקבוצה לשמור על כך בסודיות.

איזה כלים ניתן לקבל במסגרת הנחיית קבוצות ?

כיצד לפתור בעיות – הדרכה קבוצתית יכולה להתמודד עם בעיות משותפות הקיימות לאנשים. לחבר בקבוצה יש את ההזדמנות לבלות עם אנשי מקצוע אחרים העומדים בפני אתגרים דומים בעבודה, למשל, מה שעוזר לו להבין שהוא לא היחיד שמתמודד עם סוגיות אלה. יש לו הזדמנות לחלוק את סיפורו עם חברי קבוצה אחרים, שמאזינים למה שיש לו לומר ויכולים לנסות לעזור לו לפתור את הבעיה שלו. יש לו גם הזדמנות להקשיב לסיפורים הדומים של בני גילו. לדוגמא, השתתפות בסמינר בנושא ניהול זמן עשוי לעזור לאיש מקצוע עסוק להבין שהוא לא היחיד שנאבק בעיות בניהול הזמנים בעבודתו. אחרים בקבוצה יכולים להציע דרכים בהן הוא יכול לעבוד כדי לאזן את סדר העדיפויות שלו.

פיתוח קשרים חברתיים – בילוי עם קבוצה מגוונת מאפשר לאנשים להיחשף למגוון מצבים, נסיבות ודעות חדשות. על חברי הקבוצה ללמוד להקשיב לאחרים ולשנות את התנהגויותיהם באופן מקובל מבחינה חברתית, מתוך כבוד לבני גילם. עליהם גם ללמוד להעריך ולסבול את דעותיהם של חברי קבוצה אחרים, גם אם הם לא מסכימים איתם. לדוגמא, עובדים מקבוצות שונות עשויים להיבחר לעבוד יחד על פרויקט. לכל אחד בקבוצה עשוי להיות רעיון שונה לגבי אופן ההשלמה של הפרויקט, וכשכולם מקשיבים זה לזה למחשבות בצורה מכבדת, הם יכולים לבחור באפשרות הטובה ביותר.

פיתוח יכולות שיתוף מידע – הרבה יותר יעיל לאדם לחלוק מידע עם קבוצה שלמה של אנשים בבת אחת מאשר צורך לדבר עם כל אחד בנפרד. זה מתאים במצבים בהם המידע המשותף אינו עניין פרטי והוא רלוונטי לכל מי בקבוצה. דוגמאות לכך הן מצבים כמו אוריינטציות שכירות חדשות, סמינרי הדרכה ופגישות מחלקה.

הנחיית קבוצות מעניקה למשתתפים בה כלים נוספים להתפתחות מקצועית כמו: התמודדות עם אתגרים, יכולת ניתוח סיטואציות חברתיות וסיטואציות שונות בעבודה, טיפול בבעיות ואתגרים אישיים וחיזוק הביטחון האישי.

אולי גם תאהב