תקנות פיצויי פיטורים – מה זה אומר וכיצד מתייחסים אליהן

תוכן עניינים
תקנות פיצויי פיטורים

כל עובד אשר מפוטר ממקום עבודתו, זכאי לקבל פיצוי פיטורים מהעסק בו הוא עבד. פיצויים אלה נועדו לאפשר לו לכלכל את עצמו ואת משפחתו למשך תקופה עד אשר הוא ימצא את מקום עבודתו. במובנים רבים, הפיצויים הם למעשה על החלטה של המעסיק להפסיק את החוזה ביניהם.

ברמת העיקרון, גם עובדים שהחליטו להתפטר זכאים לקבל פיצוי, אך זה לא יעשה דרך המעסיק אלא דרך קרן הפנסיה אליה המעסיק והעובד הפרישו כסף במהלך שנות עבודתו. כלומר, במקרה כזה, הכסף לפיצויים מגיע בחלקו מהעובד ולא רק מהמעסיק.

כפי שאנחנו יכולים לתאר לעצמנו, הרי שהפיצויים אינם קבועים ומשתנים על פי כל עובד ועובד. ישנם פרמטרים שונים שמשפיעים על חישוב הפיצויים. בין היתר, מתייחסים למשכורת של העובד, משך זמן עבודתו, האם מדובר במשרה מלאה או חלקית, האם מדובר בפיטורים לכל דבר או חל”ת (חופשה ללא תשלום), ובפרמטרים נוספים, כולל מקום מגורים ועוד. חשוב לציין, ההתייחסות היא לשכר נטו, כלומר, לא מסתכלים מה היה שכר הברוטו של העובד אלא לשכר נטו בלבד.

צריך להבין את המשמעות של תקנות פיצויי פיטורים במובן הרחב. המטרה היא לספק לעובד אפשרות לשמור על איכות חיים סבירה, דומה לזו שהוא ניהל כשעבד וקיבל משכורת. זו לא תהיה אותה רמת חיים, מאחר והוא לא יקבל פיצוי ברמה שווה לשכרו, אלא רק חלק וכן הוא יקבל את זה על פי מספר השנים שהוא עבד במקום. כלומר אם הוא עבד במקום מסוים חמש שנים, הוא יקבל על כל שנה פיצוי, זאת אומרת, 5 חודשים של פיצוי.

מדוע זה בנוי בצורה כזו ולשם מה נועדו הפיצויים

נתחיל מהסוף, המטרה של פיצויים היא לא לייצר מצב שהעובד לא ירצה לחזור לשוק העבודה ויחיה על הכסף שהוא מקבל, להיפך, המטרה היא להחזיר אותו כמה שיותר מהר לשוק העבודה. לכן, הפיצויים נועדו לאפשר לו לקיים אורך חיים סביר, אורך חיים באיכות קרובה לזו שהיתה לו קודם לכן.

זה גם מתוך הנחה, שאם עובד פוטר, אפילו אם ניתן לו מספיק זמן בשביל להתארגן ולחפש עבודה עד שהוא מסיים את הנוכחית, עדיין, יש לו בוודאי לא מעט התחייבויות כלכליות שהוא צריך לעמוד בהן.

המטרה של תקנות פיצויי פיטורים, שכל עובד יקבל את מה שמגיע לו בהתאם לוותק שלו, בהתאם לגובה המשכורת שהיתה לו. המטרה היא, לייצר מצב שעובדים ותיקים שעבדו יותר שנים, יקבלו יותר מאשר עובדים שפוטרו אחרי שנה אחת, נניח.

צריך להדגיש, עובדים שפוטרו לפני סיום השנה הראשונה שלהם בעבודה, לא תמיד זכאים לפיצוי, מצד שני, בעידן החוזים האישיים, הרי שכל מקרה נידון לגופו של עניין בהתאם להסכם של העובד עם המעביד.

אודות כותב המאמר:
תמונה של איתמר מאור
איתמר מאור

כותב ויועץ עם ניסיון עשיר בתחום קבלת ההחלטות. מתמחה בהנגשת תובנות וכלים מעשיים לקוראים, עם דגש על העצמה אישית ושיפור איכות החיים דרך בחירות חכמות.

כל הפוסטים
רוצים לפרסם מאמר באתר?
תוכן עניינים
רוצה להתבלט בתחום?

מומחה? יש לך ידע מקצועי ששווה שיתוף? השאר את המייל שלך ונחזור אליך עם הצעה אטרקטיבית לפרסום >>